Składniki:
- 80 dkg polędwicy wołowej
- 20 dkg ugotowanych i pokrojonych w plastry borowików
- 2 łyżki oliwy
- 4 pokrojone w kostkę dymki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 szkl. białego wina
- łyżka masła
- 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
- łyżka posiekanej pietruszki
- sól
- pieprz do smaku
Marynata:
- 4 łyżki oliwy
- suszony estragon wymieszany z posiekanymi 2 ząbkami czosnku i łyżką musztardy
Ziemniaczane racuszki:
- 20 dkg ugotowanych ziemniaków startych na grubej tarce
- jajko
- po łyżce mąki, oleju lnianego, siekanego koperku
- sól czosnkowa
Przygotowanie:
1. Pokroić polędwicę na 8 grubych kawałków, zamarynować.
2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć borowiki z dymką i czosnkiem. Dodać białe wino i masło. Gdy wino odparuje, dodać pietruszkę, sól i pieprz.
3. Starte ziemniaki wymieszać z jajkiem, mąką, olejem lnianym, koperkiem i przyprawami. Smażyć racuszki.
4. Polędwicę grillować po 5 min z każdej strony. Podawać z kwaśną śmietaną i krążkami cebuli oprószonymi mąką, usmażonymi w głębokim tłuszczu.