Faszerowany mostek cielęcy

Składniki:
- mostek cielęcy o wadze 1,8–2 kg
- 50 dag cukinii
- 2 średnie marchewki
- 15 dag fety
- szklanka bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
- 6 łyżek oleju
- papryka słodka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz i osusz. Rozłóż je na desce, wewnętrzną stronę natrzyj solą, pieprzem oraz słodką papryką. Marchew obierz i razem z cukinią opłucz. Pokrój w grube plastry, a następnie w długie słupki. Ser feta pokrój w grubą zapałkę. Warzywa równo rozłóż na mięsie, posyp serem. Mięso zwiń, formując zgrabną roladę. Zepnij wykałaczkami i owiń kawałkiem sznurka kuchennego. Oprósz solą, pieprzem, ułóż na blasze, polej olejem.
2. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190–200 stopni. Po 30 minutach polej bulionem i piecz jeszcze 1,5 godziny, często polewając powstałym sosem. Gotową pieczeń pokrój w grube plastry.
3. Sos z pieczenia zapraw śmietaną i krótko zagotuj. Podawaj z ziemniakami i ulubionymi warzywami z wody.