Bakłażan z grilla - przygotuj go tak, że zachwyci każdego
Idealny bakłażan z grilla pasuje do wszystkich dań mięsnych, ale może być także świetną przekąską na wegańskim grillu. Możesz przygotować go na wiele sposobów - nafaszerować ulubionymi dodatkami albo pokroić w plastry i grillować z przyprawami lub marynatą. Zobacz sprawdzone przepisy na bakłażany z grilla.

Bakłażany można faszerować nie tylko z myślą o grillu, ale także w piekarniku, jako danie obiadowe. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, połącz je z mięsnym dodatkiem albo nafaszeruj je warzywami, kaszą bądź ryżem. Idealny bakłażan z grilla jest miękki, zarumieniony i aromatyczny. Możesz przygotować go z ulubioną marynatą lub przyprawami.
Spis treści:
	Faszerowany bakłażan z grilla
Składniki:
- 12 małych bakłażanów,
 - 1 cebula,
 - 20 dag pomidorów koktajlowych,
 - 40 dag mielonej wołowiny,
 - 10 dag startego parmezanu,
 - 10 dag zielonych oliwek nadziewanych papryką,
 - 3–4 ząbki czosnku,
 - 1 łyżka pasty pomidorowej,
 - 4 łyżki oliwy,
 - zioła prowansalskie,
 - kilka gałązek świeżego tymianku,
 - sól, pieprz.
 
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz.
 - Cebulę obierz, pokrój w talarki. Wydrążony miąższ bakłażanów posiekaj. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem z mielonym mięsem.
 - Dodaj miąższ bakłażanów i pastę pomidorową. Dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami prowansalskimi, szczyptą soli i pieprzu. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut.
 - Do farszu dodaj pokrojone na plasterki oliwki i połówki pomidorków koktajlowych. Wszystko wymieszaj z parmezanem.
 - Bakłażany napełnij farszem, ułóż na tackach do grillowania i piecz na ruszcie przez 25–30 minut. Na koniec udekoruj gałązkami tymianku.
 

	Bakłażan z grilla z czosnkiem i miętą
Składniki:
- 2 bakłażany,
 - 2 ząbki czosnku,
 - sól gruboziarnista,
 - pieprz,
 - łyżka oliwy z oliwek.
 
Sposób przygotowania:
- Bakłażany umyj i pokrój na średniej grubości plastry (wzdłuż lub w poprzek). Możesz użyć do tego specjalnej tarki. Wrzuć je do miski i oprósz solą, aby puściły wodę i lekko zmiękły. Pozostaw na ok. 15 minut.
 - Po tym czasie odsącz wilgoć z bakłażanów, a do miski dodaj pieprz i oliwę z oliwek. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do środka. Wymieszaj całość, dokładnie nacierając bakłażany oliwą, pieprzem i czosnkiem.
 - Tak przygotowane bakłażany połóż na rozgrzanym grillu i pozostaw na ok. 15 minut, aż się zarumienią. Podawaj ze świeżymi listkami mięty i sosem tzatziki.
 

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.03.2018.
	Czytaj także:
Pomidory z grilla 
50 sprawdzonych przepisów na grilla
Jak wyczyścić grill
 

