Reklama
Składniki:

- 4 strąki papryki
- 25 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- sól i pieprz
- 1 łyżka masła lub oleju
- pół szklanki bulionu, może być z kostki

Reklama
Przygotowanie:

Cebulę drobno posiekać, można zeszklić na łyżce masła lub oleju. Mięso opłukać, osuszyć, zemleć, wymieszać z cebulą (surową lub zeszkloną) i ugotowanym ryżem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, kto lubi – ziołami. Paprykę, najlepiej okrągłą, mięsistą, umyć, odciąć część z ogonkiem, wyciąć gniazda nasienne. Opłukać, lekko posypać w środku solą i położyć na ściereczce otworami do dołu, aby ściekł wytwarzający się sok. Przygotowanym nadzieniem napełnić papryki, ułożyć w szerokim rondlu lub płaskim garnku, można przykryć odciętymi czapeczkami. Zalać przyrządzonym bulionem, przykryć, gotować 20–30 min na małym ogniu.

Reklama
Reklama
Reklama