Faszerowana kapuściana głowa

Składniki:
- główka kapusty włoskiej
- 40 dag mielonej chudej wieprzowiny
- 2 cebule
- duża marchewka
- mały korzeń pietruszki
- por
- kawałek selera
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki masła
- 2 łyżki bułki tartej
- 4 ząbki czosnku
- mielona kolendra
- mielony jałowiec
- mielona papryka
Przygotowanie:
1. Główkę kapusty oczyść z zewnętrznych uszkodzonych liści. Włóż na 10 minut do posolonego wrzątku. Obgotowaną wyjmij i dobrze osącz.
2. Następnie zetnij wierzch główki, ostrożnie wydrąż środkowe liście, pozostawiając warstwę liści zewnętrznych o grubości około 2 cm. Wyjęte ze środka liście pokrój w drobną kosteczkę i przesmaż na maśle.
3. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony por i starte na grubej tarce: marchewkę, seler, pietruszkę. Smaż razem około 5 minut.
4. Warzywa podlej odrobiną wody, przykryj, duś 10 minut. Wymieszaj z podduszoną kapustą, mielonym mięsem i jajkami. Farsz dopraw solą, pieprzem, kolendrą, papryką, jałowcem. Napełnij nim wydrążoną główkę kapusty. Wierzch kapusty przykryj odłożonym liściem. Całą główkę owiń nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą folią aluminiową. Piecz 50 min w temp. 200 st.