Fasolka zapiekana z pomidorami
Zamiast parówek do potrawy można dodać pokrojoną cienką kiełbasę, wędzony boczek albo kawałki pieczeni

Przygotowanie 20 min * pieczenie ok. 20 min * 1 porcja – ok. 240 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 2 puszki białej fasoli
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1–2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 parówki
- 5 dag żółtego sera
- bazylia
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Cebulę i ząbek czosnku obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj. Zeszklij na oleju.
2. Dodaj pomidory wraz z zalewą, całość chwilę podduś.
3. Fasolkę wylej na sito, przelej zimną wodą, dokładnie osącz. Z parówek zdejmij osłonki, pokrój na kawałki.
4. Fasolkę i parówki dodaj do pomidorów, wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Dodaj bazylię, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
5. Potrawę przełóż do żaroodpornego naczynia. Posyp startym, żółtym serem.
6. Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 st. C na mniej więcej 20 min, tak aby odparowała część płynu i roztopił się ser.
7. Podawaj z pieczywem, ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.
Kulinarne inspiracje - forum >>