Składniki:
- 30 dag polędwicy wołowej
- 30 dag piersi kurczaka
- 2 cebule
- 2 kolorowe papryki
- 2 łyżki oleju
- kilka pszennych tortilli
Marynata:
- pół szklanki oleju
- 6–8 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki marynowanej papryczki jalapeno
- 2 łyżki posiekanej kolendry
- 3 pokrojone ząbki czosnku
- sok z cytryny
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso umyj, oczyść i pokrój w paski. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój je na dość grube paski. Cebulę obierz i posiekaj w piórka.
2. Składniki marynaty dobrze wymieszaj, połącz z mięsem i odstaw na kilka godzin.
3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzuć na nią zamarynowane kawałki mięsa i lekko przysmaż z obu stron. Następnie dodaj warzywa. Całość smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, a papryka zrumieni.
4. Gotowy farsz przełóż na mocno rozgrzany półmisek. Tortille podgrzej w piekarniku. Serwuj na przykład z sosem guacamole, sosem salsa i kwaśną śmietaną.
Przepis pochodzi z restauracji El Popo