Reklama
Składniki:

- karp 1,2 kg

Reklama

Na wywar:
- 50 dag włoszczyzny
- 1,5 l wody
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
-50 dag okrawków ryb
- sklarowana galareta

Przygotowanie:

Na wywar rybny warzywa oczyścić, starannie umyć, obrać, opłukać, zalać wodą. Dodać okrawki rybne i przyprawy, ugotować na wolnym ogniu, aż warzywa staną się miękkie, posolić, przecedzić przez wilgotną ściereczkę płócienną. Warzywa zostawić do dekoracji.
Wcześniej sprawionego karpia opłukać w wodzie, osączyć i pokroić ostrym nożem w poprzek na 2 cm dzwonka. Włożyć do garnka i zalać letnim wywarem, gotować na wolnym ogniu do momentu, aż zaczną wychodzić ości (około 10 minut ). Ugotowane dzwonka karpia wyjąć z wody, osączyć i ostudzić, ułożyć na półmisku. Z wywaru rybno-warzywnego przygotować sklarowaną galaretę, zalać nią kawałki ryby, udekorować warzywami z wywaru.

Jak sklarować galaretę? Namocz 1,5 łyżeczki żelatyny w kilku łyżkach zimnej wody na ok. 5 min, rozpuść ją w 1/2 szklanki gorącego wywaru rybnego. 3,5 szklanki zimnego wywaru wlej do rondla, dodaj 1,5 łyżki octu 10% i 2 białka, wstaw na gaz i ubijaj energicznie, aż wytworzy się piana, następnie powoli podgrzewaj do momentu zawrzenia. Odstaw na 15 min, zdejmij pianę, przecedź dwa razy przez wilgotne płótno, dodaj rozpuszczoną żelatynę, przypraw.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama