Dzika baranina

Opublikowano: 20.06.2008, 21:27
Reklama
Składniki:
1.5 kg baraniniy z udźca,
8 dag słoniny,
pieprz,
4 dag masła,
1/2 szklanki śmietany,
tarta bułka,
ocet,
ziele angielskie,
liście laurowe,
imbir,
ziarna jałowca,
sól.
Reklama
Przygotowanie:
Z octu, ziela angielskiego, liści laurowych, imbiru i jalowca zrobić zalewę i włożyć do niej oczyszczone mięso. Pozostawić je w chłodnym, ciemnym miejscu przez 2-3 dni, codziennie przewracając. Po tym czasie obmyć z zalewy, natrzeć solą i pieprzem, naszpikować słoniną, piec przez godzinę w temperaturze około 150 stopni, polewając masłem roztopionym pół na pół z octem, a później kwaśną śmietaną. Pod koniec pieczenia baraninę posypać bułką tartą.
Reklama
Reklama
Reklama