Pieczona dynia z tymiankiem - pyszna i zdrowa przekąska na jesień
Pieczona dynia może z powodzeniem zastąpić ryż, ziemniaki czy kaszę. Jeśli masz ochotę, dopraw ją też innymi ziołami - rozmarynem, bazylią czy majerankiem.

Opublikowano: 14.10.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- średniej wielkości dynia dowolnej odmiany,
- świeży tymianek,
- sól,
- pieprz,
- oliwa.
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na jedną z najpopularniejszych potraw z dyni - przygotuj to warzywo w wersji pieczonej!
- Dynię obierz i pozbaw nasion. Miąższ dyni pokrój na małe kawałki. Jeśli używasz dyni Hokkaido, nie musisz jej obierać.
- Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
- Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 200 stopni C przez około 30-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wszystko zależy od gatunku i rozmiaru warzywa, sprawdzaj więc co jakiś czas widelcem, czy konsystencja jest już idealna.
- Podawaj na gorąco.
Reklama
Sprawdź również:
Dżem z dyni - prosty pomysł na jesienne przetwory
Placki z dyni na słodko - sprawdzony przepis
Ciasto dyniowe - w wersji z jabłkami oraz w wersji fit
Reklama
Reklama
Reklama