Reklama
Składniki:

- 4 małe dynie
- 80 dag filetów ryby morskiej
- 5–7 ziemniaków
- 30 dag sera pleśniowego, np. lazur
- 1/2 pęczka natki
- sok z cytryny
- przyprawa do ryby
- olej
- 2 gałązki kolendry
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Posiekaj kolendrę i natkę, wymieszaj ze skórką startą z cytryny, sokiem z cytryny, mieloną papryką i łyżeczką przyprawy do ryby oraz solą, pieprzem i 2–3 łyżkami oleju. Do marynaty włóż rybę pokrojoną w dużą kostkę. Wymieszaj, odstaw na godzinę.

2. W tym czasie odetnij od dyni końcówki z ogonkami, wydrąż środki z pestkami. Dynie posól od wewnątrz.

3. Obierz ziemniaki, cienko pokrój, pokrusz ser. Wymieszaj z odsączoną z zalewy rybą.

Reklama

4. Nadzieniem nafaszeruj dynie. Skrop masę zalewą, w której leżała ryba. Dynie wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj ok. 50 min w temperaturze 180 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama