Duszona golonka - sprawdź przepis i składniki
Duszona golonka jest delikatna i aromatyczna - idealna na rodzinny, niedzielny obiad.
Opublikowano: 28.05.2008, 12:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 przednie golonki,
- 2 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 goździki,
- łyżka mąki,
- liść laurowy,
- pieprz,
- sól,
- tłuszcz do smażenia.
Reklama
Przygotowanie:
Obrany czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem. Natrzeć golonki. Odstawić na 60 minut. Po tym czasie obsmażyć. Oczyszczone cebule i marchewki pokroić w plasterki. Golonkę z warzywami, liściem laurowym i goździkami zalać wrzącą wodą. Gotować trzy godziny. Wyjąć golonkę. Lekko ostudzić. Pozbyć się kości. Przecedzić wywar. Mąkę rozetrzeć z kilkoma łyżkami wody. Wymieszać z wywarem. Gotować aż sos zgęstnieje. Włożyć mięso. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama