Składniki:
- podwójny filet z piersi kurczaka
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- łyżka oleju
- łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- słodka mielona papryka
- 1/2 łyżeczki przyprawy typu warzywko
- szczypta majeranku
- ogórek wężowy
- oliwa
- ocet winny
- szczypiorek
- 3 gałązki mięty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, pokrój na 12 pasków. Koncentrat pomidorowy wymieszaj z roztartym czosnkiem, dżemem, olejem, przyprawą warzywko, majerankiem i mieloną papryką.
2. Przygotowaną marynatą posmaruj paski mięsa i odstaw je na 20 minut. Ponadziewaj mięso na patyczki do szaszłyków, formując fale.
3. Szaszłyki ułóż w piekarniku nastawionym na opcję grill. Opiecz z obu stron na rumiano
(ok. 5–7 min w temp. 170 st).
4. W tym czasie przygotuj surówkę: ogórek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Dodaj posiekany szczypiorek i miętę. Oprósz solą i pieprzem. Skrop odrobiną octu i oliwą. Dokładnie wymieszaj, Surówkę podawaj jako dodatek do szaszłyków.