Reklama

Dorsz jest jedną z najchętniej wybieranych ryb. To zasługa łagodnego smaku (nie ma „rybnego” aromatu), łatwości i szybkości przygotowania i delikatnego mięsa. Świetnie komponuje się z różnymi dodatkami, dlatego uznawany jest za rybę uniwersalną w kuchni. Poniżej znajdziesz ciekawy przepis na dorsza z karmelizowanymi gruszkami i lekko kwaskowatym sosem. Jest to prosta i łatwa w przygotowaniu ryba. Cały proces zajmie ci kilkanaście minut.

Reklama

Czy warto jeść dorsza?

Obecnie podczas zakupu ryb często zastanawiamy się, czy dany gatunek jest korzystny dla naszego organizmu. Czy dorsz jest zdrowy? Dorsz jest rybą bogatą w białko, niezbyt tłustą, niskokaloryczną, będącą źródłem cennych dla zdrowia składników. Jest zdrowy, ale warto pamiętać, że na targach i w sklepach możemy obecnie kupić zarówno dorsza pochodzącego z połowów, jak i z hodowli (np. z Norwegii, Szwecji). Dziki dorsz uznawany jest za bardziej wartościowy, jeśli chodzi o składniki odżywcze, zwłaszcza zawartość kwasów omega 3. Jest też mniej tłusty. Takie ryby na ogół mają bogatą naturalną dietę, składającą się z planktonu i małych ryb. Z drugiej strony kupując dorsza pochodzącego z hodowli, mamy większą gwarancję stabilności zawartych w rybie składników. Tak czy inaczej, dorsz z połowów z atestem MSC, jest najbardziej polecany.

Dorsz z karmelizowaną gruszką – składniki

Składniki wystarczą na 4 porcje. Lekko kwaskowaty sos doskonale przełamuje słodycz karmelizowanej gruszki, tworząc smaczne połączenie, które posmakuje nawet nieprzekonanym do rybnych smaków.

Składniki (4 porcje):

  • 4 świeże filety z dorsza bez skóry,
  • 2 dojrzałe gruszki,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego,
  • szczypta tymianku,
  • garść orzechów (np. włoskie, pekan),
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 garści rukoli.

Składniki na sos:

  • 6 łyżek oliwy,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić dorsza z karmelizowaną gruszką – przepis krok po kroku

Przygotowanie dorsza nie jest czasochłonne. Długość smażenia zależy od grubości fileta. Najszybciej dochodzą i są najsmaczniejsze polędwice z dorsza.

  1. Filety osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, a następnie odstaw na chwilę.
  2. Gruszki umyj i pokrój w cienkie plastry.
  3. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, umieść gruszki i smaż ok. 2 minuty, aż lekko zmiękną.
  4. Dodaj 1 łyżkę miodu (lub syropu klonowego) i 1 łyżeczkę soku z cytryny. Ostrożnie wymieszaj.
  5. Smaż jeszcze przez chwilę, aż całość zacznie gęstnieć i karmelizować się. Posyp tymiankiem i odstaw na chwilę. (Gruszki możesz też smażyć w tym samym czasie co rybę, wtedy na pewno wszystko będzie ciepłe).
  6. Na czystej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i łyżkę oliwy.
  7. Smaż filety z każdej strony przez kilka minut, delikatnie przewracając. Gdy staną się lekko zarumienione, zakończ smażenie.
  8. Na suchej patelni delikatne podpraż posiekane orzechy.
  9. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na sos.
  10. Podawaj od razu: Na talerzu kładź trochę rukoli, na niej filet z dorsza, następnie karmelizowane gruszki, posyp orzechami i polej łyżką sosu.

Dorsz przygotowany w ten sposób świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami, ryżem, risotto lub pieczywem.

dorsz z gruszką karmelizowaną
Dorsz z karmelizowaną gruszką to szybki i elegancki sposób na przygotowanie ryby, fot. Adobe Stock, marysckin

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama