Dorsz w makaronowych gniazdkach

Składniki:
- 40 dag makaronu wstążki
- 4 filety z dorsza
- 4 łyżki parmezanu
- 4 łyżki pesto bazyliowego
- 4 łyżki zmielonych migdałów
- 2 puszki pomidorów pelati pokrojonych w kostkę
- 1 cebula
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sok z cytryny
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Filety opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Odstaw pod przykryciem do lodówki na 30 minut.
2. Przygotuj sos pomidorowy: cebulę i czosnek posiekaj i zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory wraz z zalewą, listki bazylii oderwane z gałązek. Dopraw solą i pieprzem. Duś na wolnym ogniu 10–15 minut.
3. Makaron ugotuj na półtwardo, osącz. Pesto wymieszaj z parmezanem i migdałami, uformuj 4 kulki. Filety zwiń w roladki, do środka każdej włóż kulkę z pesto.
4. Foremki żaroodporne wysmaruj masłem, włóż do środka makaron, formując gniazdka. W gniazdka makaronowe
włóż roladki rybne. Polej sosem pomidorowym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 20 minut.