Dorsz w beszamelu - przepis
Dorsz w beszamelu z nutą mielonej świeżo gałki muszkatałowej to delikatne danie idealne na obiad.

Opublikowano: 04.01.2013, 08:13
Reklama
Ilość kalorii: 380
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 4 filety z dorsza
- 20 dag sera feta
- pęczek natki
- pęczek koperku
- pęczek cienkiego szczypiorku
- żółtko
- rozmaryn
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Reklama
Sos:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- mielona gałka muszkatołowa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
Przygotowanie:
Reklama
- Filety natrzyj pieprzem, odstaw. Zioła opłucz, posiekaj, wymieszaj z fetą, żółtkiem, dopraw pieprzem, rozmarynem, skórką z cytryny. Pastą posmaruj filety, zwiń, zepnij wykałaczką, włóż do naczynia do zapiekania.
- Przygotuj sos: w rondlu roztop masło, lekko przesmaż mąkę, mieszając wlej mleko. Gotuj na małym ogniu 10 min. Dopraw solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny oraz szczyptą cukru, zestaw z ognia i wbij jajko. Sosem polej rybę, piecz 35 min (190 st).
Reklama
Reklama
Reklama