Dorsz jak we Lwowie

Opublikowano: 11.09.2008, 18:35
Reklama
Składniki:
80 dag filetów z dorsza bez skóry,
kajzerka namoczona w mleku,
2 cebule,
porcja włoszczyzny bez kapusty,
10 dag suszonych śliwek,
jajko,
3/4 szklanki białego wytrawnego wina,
pół szklanki majonezu,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Obrać i posiekać cebulę. Zmielić z rybą i bułką. Przyprawić. Wymieszać z jajem. Ukształtowac pulpeciki. Oczyszczone warzywa zalać wodą. Ugotować esencjonalny wywar. Ostrożnie włożyć pulpety do wrzącego wywaru. Gotować na małym ogniu 20 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Śliwki namoczyć w winie lekko rozcieńczonym wodą, ugotować, przetrzeć przez sitko i wymieszać z majonezem. Ostudzone pulpety polać przygotowanym sosem. Podawać z pieczywem i kiszonym ogórkiem.
Reklama
Reklama
Reklama