Dorada w sosie pomidorowym

Składniki:
- 2 średnie patroszone dorady
- cytryna
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- cebula
- puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklanka bulionu
- oliwa
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ryby dokładnie opłucz, osusz. Od środka skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Do każdej włóż gałązkę rozmarynu. Odstaw na 15 min. Następnie każdą rybę ułóż na papierze do pieczenia, pokrop oliwą. Owiń papierem. Włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz 15–20 min w temp. 180 st. C.
2. Przygotuj sos: na patelni na oliwie zeszklij posiekaną cebule i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalej bulionem, dodaj koncentrat pomidorowy, gotuj 5 min. Następnie dołóż pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj 7 min. Przypraw resztą czosnku, solą, pieprzem, cukrem i ew. ziołami prowansalskimi. Dorady (po 1/2 na osobę) podawaj z sosem.