Dorada na sposób tajski - z chili, czosnkiem i kolendrą
Wyjątkowo smakowita i delikatna, z ognistymi dodatkami.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
2 dorady,
mały kawałek korzenia imbiru,
2 cebule,
1 cytryna,
1 łyżka chińskiego octu ryżowego,
1 łyżka sosu rybnego,
2 łyżki łagodnego sosu chilli lub dwie papryczki chilli,
4 ząbki czosnku,
pęczek kolendry,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Naciąć brzuch ryby. Usunąć środek. Opłukać. Usunąć płetwy, ogon i łuski. Marynata: w cienkie piórka pokroić cebulę. z imbiru usunąć skórkę. Zetrzeć. Posiekać. Obrany czosnek również posiekać. Wymieszać z sosem chilli, sosem rybnym, octem ryżowym i sokiem z 1 cytryny. Rybę naciąć kilka razy po obu stronach, żeby mięso podczas pieczenia lepiej przesiąkło smakiem marynaty. Opórszyć solą i pieprzem. Z folii aluminiowej przygotować dwie kieszonki. Rybę wypełnić marynatą. Umieścić w kieszonce. Dodać resztę marynaty. Zamknąć kieszeń zawijając folię. Piec w temp. 200 st. C przez 30 minut.