Reklama
Składniki:

4 sprawione dorady,
sól,
pieprz,
1 pęczek natki,
2 łyżki oliwy,
3 posiekane szalotki,
3 łyżki tartej bułki,
1 ząbek czosnku,
4 fileciki anchois,
1/2 łyżki kaparów,
2 łyżki miąższu pomidorów,
3 dag masła,
2 łyżki posiekanych ziół: natka, tymianek, bazylia, szałwia, rozmaryn.

Reklama
Przygotowanie:

Ryby posypać solą i pieprzem. Do środka włożyć po gałązce natki. Obrać szalotki, posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie. Wyjąć połowę. Wymieszać z bułką tartą. Do formy z resztą szalotek dodać zmiażdżony czosnek, pokrojone anchois, kapary, pomidory i zioła. Oprószyć solą. Podgrzewać. Stale mieszać. Po 2 minutach położyć na wierzchu dorady. Posyp szalotkami z tartą bułką i wiórkami masła. Piec w temp. 220 st. C przez 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama