Delikatne tymbaliki z kurkami - przepis

Opublikowano: 23.07.2012, 11:12
Reklama
Składniki:
- 40 dag kurek
- cebula cukrowa
- 8 jajek
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
- łyżka kaszy manny
- 4 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżka masła
- tymianek
- mielona gałka muszkatołowa
- masło i bułka tarta do formy
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj oczyszczone, opłukane i osączone na sicie kurki. Oprósz tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu. Smaż na silnym ogniu około 8–10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudź.
- Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką. Masę jajeczną dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj szczypiorek.
- Cztery kokilki wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Włóż grzyby i zalej je masą jajeczną. Kokilki ustaw w większej żaroodpornej formie. Nalej do niej gorącej wody, tak aby jej poziom sięgał do połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Gotowe wyłóż na talerz.
Reklama
Reklama
Reklama