Reklama
Składniki:
  • 40 dag kurek
  • cebula cukrowa
  • 8 jajek
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc.
  • łyżka kaszy manny
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • łyżka masła
  • tymianek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • masło i bułka tarta do formy
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło, zeszklij nim cebulę. Dodaj oczyszczone, opłukane i osączone na sicie kurki. Oprósz tymiankiem, solą i szczyptą pieprzu. Smaż na silnym ogniu około 8–10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudź.
  2. Jajka ubij ze śmietaną, wymieszaj z kaszką. Masę jajeczną dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Dodaj szczypiorek.
  3. Cztery kokilki wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Włóż grzyby i zalej je masą jajeczną. Kokilki ustaw w większej żaroodpornej formie. Nalej do niej gorącej wody, tak aby jej poziom sięgał do połowy wysokości kokilek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30 minut, aż masa się zetnie. Gotowe wyłóż na talerz.
Reklama
Reklama
Reklama