Reklama
Składniki:

- 1 kg mrożonych filetów rybnych (mintaj, panga, dorsz)
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki kremówki płynnej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 litry wywaru warzywnego (może być z kostki)
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa

Reklama
Przygotowanie:

1. Nierozmrożone ryby zalej bulionem, włóż listek laurowy, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, przykryj i gotuj ok. 30 min. Osącz. Zachowaj 3 szklanki wywaru. Bułkę wymieszaj z kremówką i odstaw na 15 min, a następnie razem z rybą zmiel w maszynce. Masę wymieszaj z jajkami, koperkiem, dopraw sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką. Wyrób na jednolitą masę.

2. Dwa duże kawałki folii spożywczej posmaruj olejem, nałóż masę rybną i zawiń, tworząc dwa wałki. Gotuj 40 min w wodzie. Wyjmij, ostudź i usuń folię spożywczą. Rybę pokrój w grube plastry, ułóż na półmisku
i udekoruj według uznania.

Reklama

3. Żelatynę namocz w 5 łyżkach wody. Zachowany wywar przecedź przez gazę, zagotuj, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodaj namoczoną żelatynę, dobrze wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, polej nią rybę. Odstaw do lodówki na godzinę.

Reklama
Reklama
Reklama