Reklama

Strąki papryki różnią się kształtem, kolorem, a przede wszystkim smakiem. Są wyborne jedzone na surowo, a upieczone czy duszone nabierają przyjemnej słodyczy. Sprawdźcie to sami, przygotowując nasze paprykowe dania.

Reklama

Zupa paprykowa z wędzonką

Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 240 kcal:

  • marchewka
  • pietruszka
  • cebula
  • 5 ziemniaków
  • kawałek ostrej papryki
  • strąk papryki czerwonej słodkiej
  • 2 pomidory lub łyżka koncentratu
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 10 dag cienkiej kiełbasy
  • mielona papryka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

SPOSÓB WYKONANIA (ok. 50 min):

  1. Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Zalej 2 l zimnej wody, zagotuj.
  2. Dodaj trochę soli i pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 10 min.
  3. Paprykę słodką i pomidory pokrój w kostkę, ostrą paprykę posiekaj.
  4. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, zrumień na patelni.
  5. Do gotującej się zupy dodaj paprykę, pomidory i wędlinę. Wsyp trochę papryki i majeranku, gotuj jeszcze ok. 15 min. Dopraw do smaku.

Papryka pieczona nadziewana sałatką z kuskusem

Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 400 kcal):

  • 20 dag kaszy kuskus
  • 4 czerwone papryki
  • 10 dag sera typu feta
  • 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie
  • 2–3 łyżki czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA (ok. 40 min):

  1. Kuskus zalej wrzątkiem, tak aby nad nim była centymetrowa warstwa wody. Lekko posól, przykryj, odstaw na 10 min. Przemieszaj, ostudź.
  2. Papryki umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na pół. Usuń gniazda nasienne, wytnij białe błonki. Piecz ok. 15 min w temp. 190 st. C lub obsmaż na patelni z olejem.
  3. Ser feta pokrój w kostkę, a pomidory w paski. Oliwki odsącz z zalewy.
  4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Rozetrzyj z odrobiną soli i octem. Połącz z oliwą z oliwek.
  5. Kuskus wymieszaj z fetą, pomidorami i oliwkami. Połącz z sosem.
  6. Przygotowaną sałatką napełnij połówki papryki. Podawaj na przystawkę lub przekąskę.

Papryka nadziewana fetą

Składniki na 4 porcje (1 porcja - ok. 250 kcal):

  • 4 strąki podłużnej, ale łagodnej czerwonej papryki
  • łyżka oleju
  • 15 dag sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • natka pietruszki lub bazylia
  • sól

SPOSÓB WYKONANIA (ok. 35 min):

  1. Paprykę umyj, wytrzyj. Posmaruj olejem, włóż do piekarnika o temp. 200 st.C i piecz do czasu, aż jej skórka stanie się czarna.
  2. Gorącą paprykę włóż do foliowego woreczka, szczelnie zamknij i pozostaw, by zaparowała i przestygła.
  3. Zdejmij z niej skórkę, opłucz. Każdą paprykę przekrój wzdłuż na pół, usuń z niej gniazda nasienne. Do środka każdej połówki włóż po słupku sera feta. Papryki umieść w słoiku.
  4. Ząbki czosnku posiekaj, rozetrzyj z odrobiną soli. Połącz z oliwą i posiekaną natką, zalej oliwą, odstaw na dobę.
Reklama

Na podst. art. Papryka - smak jesieni, R. Materlińskiej, "Przyjaciołka" nr 19, 2013.

Reklama
Reklama
Reklama