Czosnkowe brokuły

Opublikowano: 22.05.2008, 12:54
Reklama
Składniki:
2 główki brokułów,
pół litra oleju,
mielona papryka.
Ciasto:
1, 5 szklanki mąki,
2 jajka,
0, 75 szklanki jasnego piwa,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Sos:
0, 5 litra naturalnego jogurtu,
4 łyżki majonezu jogurtowego,
3 ząbki czosnku,
sól.
pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Podzielone na różyczki brokuły włożyć na ok. 7 minut do osolonego wrzątku. Odcedzić. Zmiksować mąkę z piwem i jajkami. Posolić. Popieprzyć. Doprawić gałką. Włożyć na 60 minut do lodówki. Obracy czosnek zmiażdżyć. Połączyć dokładnie jogurt z majonezem, dodać czosnek. Posolić. Popierzyć. Brokuły najpierw maczać w cieście, a następnie kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na złoty kolor. Osączyć. Podawać z sosem czosnkowym, lekko oprószone mieloną papryką.
Reklama
Reklama
Reklama