Reklama
Składniki:

pół szklanki mleka,
1,5 kg mąki,
1 jajko,
1 żółtko,
1 łyżeczka cukru,
pół opakowania drożdży,
0pół czerstwej bułki.

Reklama
Przygotowanie:

Bułkę pokroić w kostkę. Wymieszać mąkę z mlekiem i rozkruszonymi drożdżami. Malć mąkę. Przykryć. Pozostawić w ciepłym miejscu na 5 minut. Wsypać łyżkę soli. Wlać żółtko i jajko. Zagnieść ciasto ręką. Wsypać bułkę. Wymieszać. Pozostawić do podrośnięcia na kilka minut. Ufnormować kulki wielkości pomarańczy. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10 minut. Następnie ufmorować kulki w wałek. Włożyć do wrzącej osolonej wody na 10 minut. Odcedzić. Pokroić w grube plastry.

Reklama
Reklama
Reklama