Czekoladowy królik

Składniki:
1 cały sprawiony królik,
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
1 cebula,
3 marchewki,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek natki,
4-5 łyżek oliwy,
5 dag smalcu,
200 ml wytrawnego białego wina,
1 listek laurowy,
sól,
pieprz,
mąka,
80 dag ziemniaków,
masło.
Przygotowanie:
Królika pokroić na porcje. Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Marchewki obrać i pokroić na plasterki. Posiekać natkę. W dużym rondlu rozgrzać smalec i dodać oliwę. Na gorący tłuszcz włożyć kawałki króliczego mięsa i szybko podsmażyć z każdej strony. Oprószyć mąką, smażyć jeszcze chwilę, a potem dodać marchewki i cebulę. Wlać wino, przykryć, zmniejszyć ogień. Dusić około 10 minut, dodać czekoladę, czosnek, natkę i listek laurowy. Posolić. Popieprzyć. Dokładnie wymieszać, gotować dalej około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. W tym czasie pokroić obrane ziemniaki w plasterki albo na cząstki i obsmażyć je na maśle. Podawać do królika.