Czarne risotto

Składniki:
- 40 dag krótkiego ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 2 kalmary
- po łyżce masła i oliwy
- 4 szklanki bulionu rybnego
- 2 opakowania atramentu z kałamarnic
- pęczek natki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać posiekany czosnek i pokrojone w kosteczkę kalmary. Zwiększyć ogień i dusić 3 minuty. Wlać wino, podgrzewać, aż wino całkowicie odparuje. Wsypać ryż, wymieszać.
2. Gdy ryż się zeszkli, wlać stopniowo bulion rybny. Gotować na małym ogniu, aż ryż napęcznieje i całkowicie wchłonie cały płyn. Dodać atrament z kałamarnic.
3. Gotować, mieszając, w razie potrzeby podlewać bulionem, aż ryż będzie ugotowany na lekko twardawo. Zgasić ogień, dodać masło, przykryć, pozostawić na 5 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natka pietruszki.