Cytrynowy schab

Opublikowano: 11.12.2007, 13:22
Reklama
Składniki:
- 60 dag środkowego schabu bez kości
- 3 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- olej
- 1 cytryna lub 2 limonki
Reklama
Przygotowanie:
Opłukane i osuszone mięso pokroić na plastry grubości 1,5 cm, posolić i obsypać pieprzem, skropić sokiem z połowy cytryny lub z jednej limonki, odstawić na pół godziny w chłodne miejsce. Kawałki mięsa dokładnie osuszyć, oprószyć cienką warstwą mąki, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, zmniejszyć ogień, dosmażyć, uważając, by się nie przypaliło. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik, aby obciekł tłuszcz, rozłożyć na talerze, podawać z ryżem lub ziemniakami oraz zieloną sałatą albo surówką i cząstkami cytryny czy limonki.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama