Cytrynowa pieczeń cielęca

Składniki:
80 dag górki cielęcej,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka słodkiej papryki,
2 łyżki masła,
20 dag małych cebulek,
1 łyżeczka cukru.
Marynata:
100 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki oliwy,
1 cytryna,
1 łyżka tymianku,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Umytą cytrynę obrać. Wycisnąć sok. Wymieszać z olejem i winem. Dodać przyprawy do smaku. Opłukane mięso zalać marynatą i wstawić na dwie godziny do lodówki. Odsączyć. Obwiązać nicią. Zarumienić na rozgrzanym maśle. Wymieszać śmietanę z papryką. Włożyć mięso do brytfanki. Posmarować papryką. Wlac marynatę. Przyprawić. Piec w temp. 200 st. C przez 40 minut. Obrać cebulki. Pokroić skórkę z cytryny w paski. Do garna z niewielką ilością osolonej wody wrzucić cebulki i skórkę z cytryny. Gotować do odparowania wody. Dodać cukier. Gotować jeszcze 4 minuty. Całość dodać do cielęciny i piec jeszcze kwadrans.