Cytrynowa cielęcina - przepis
Cielęcina z lekką cytrynową nutką zachwyci Twoich gości.
Opublikowano: 07.12.2011, 12:53
Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1,5 kg zadniej cielęciny
- 2 duże cytryny
- 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 250 ml wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Reklama
Panierka:
- skórka otarta z dwóch cytryn
- 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
- łyżka miodu
- 3 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, wytnij w nim kieszonkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
2. Cytryny umyj, sparz, pokrój w plastry. Mięso nadziej cytrynami oraz ziarenkami zielonego pieprzu. Obwiąż nicią, formując zgrabną pieczeń. Natrzyj masłem.
3. Cielęcinę ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 90 min w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.
Reklama
4. Wymieszaj składniki panierki i posmaruj nią mięso 10 minut przed końcem pieczenia.
Reklama
Reklama
Reklama