Reklama
Czas przygotowania: 120 min
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 1,5 kg zadniej cielęciny
  • 2 duże cytryny
  • 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz
Reklama

Panierka:

  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki posiekanej natki
Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz, wytnij w nim kieszonkę. Natrzyj solą, pieprzem oraz posiekanym czosnkiem. Odstaw na 3 godziny do lodówki.

2. Cytryny umyj, sparz, pokrój w plastry. Mięso nadziej cytrynami oraz ziarenkami zielonego pieprzu. Obwiąż nicią, formując zgrabną pieczeń. Natrzyj masłem.

3. Cielęcinę ułóż w naczyniu żaroodpornym, wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 90 min w temperaturze 190 st. W trakcie pieczenia skrapiaj winem i wytwarzającym się sosem.

Reklama

4. Wymieszaj składniki panierki i posmaruj nią mięso 10 minut przed końcem pieczenia.

Reklama
Reklama
Reklama