Cytrusowy karp

Opublikowano: 27.11.2007, 10:59
Reklama
Składniki:
- 1 sprawiony karp ok. 1,2 kg
- pęczek włoszczyzny
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1 pomarańcza
- 2 łyżki żelatyny
- 2 przepiórcze jajka
- zielenina, np. koperek
- 1 limonka
- 1 cytryna
Reklama
Przygotowanie:
Włoszczyznę umyć, obrać, ugotować z przyprawami, przecedzić. Rybę opłukać, pokroić na 2 cm dzwonka, włożyć do wywaru, gotować ok. 20 minut, wyjąć, oczyścić z ości. Do wywaru dodać sok z pomarańczy, żelatynę namoczyć
w małej ilości wody, a kiedy napęcznieje, rozpuścić w wywarze, przyprawić. Na półmisek wylać połowę tężejącej galarety, ułożyć rybę, zalać resztą galarety, ozdobić cząstkami cytrusów i koperkiem, zastudzić.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama