Reklama
Składniki:

750 ml mleka,
25 dag ryżu mlecznego,
5 łyżek cukru,
rdzeń z jednej laski wanilii,
6 łyżek soku z cytryny,
1 kg kwaśnych jabłek,
2 łyżki cynamonu,
4 łyżki bułki tartej,
1 kg tłuszczu roślinnego do frytowania.

Reklama
Przygotowanie:

Zagotować mleko. Dodać ryż i rdzeń wanilii, gotować ok 50 minut na małym ogniu(mieszać). Wsypać dwie łyżki cukru. Wlać połowę soku z cytryny. Z jabłek usunąć gniazda. Pokroić na małe kawałki. Wsypać do garnka. Dodać pozostały sok z cytryny, cukier i małą ilość wody. Z masy ryżowej ukształtować za pomocą 2 łyżek podłużne kluseczki. Cynamon wymieszać z bułką tartą. Obtoczyć kluski. Frytować minutę w mocno rozgrzanym tłuszczu.

Reklama
Reklama
Reklama