Reklama
Składniki:

2 łyżki oleju,
50 dag nie rozgotowujących się ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę,
2 pokrojone w drobną kostkę cebule,
2 dag pokrojonego w drobną kostkę świeżego imbiru,
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki,
1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
50 dag dojrzałych pomidorów,
2 strączki czerwonego chili,
1 łyżka brązowego cukru,
po 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu, kardamonu, cynaponu i gałki muszkatołowej (zmieszane to gram masala),
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni usmażyć na nim prawie do miękkości ziemniaki z cebulą oraz imbirem. Przyprawić. Smażyć 3 minuty. Ze sparzonych pomidrów usunąć skórkę. Pokroić na ćwiartki. Z chili usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki i razem z pomidorami oraz cukrem dodać do warzyw. Smażyć jeszcze 5 minut. Idelanie pasuje do ryżu.

Reklama
Reklama
Reklama