Curry wątróbkowe

Składniki:
1/4 szklanki sosu sojowego,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka ziaren sezamu,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1/2 kg kurzych wątróbek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
1 czerwona papryka,
1 cebula,
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1 łyżeczka mielonego kminku,
2 łyżki oleju arachidowego,
10 dag strączków groszku,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Rozetrzeć: sos sojowy, czosnek, sezam, olej sezamowy i 2 łyżki wody. W plasterki pokroić mięso. Zalać marynatą. Włożyć na dwie godziny do lodówki. Cebulę i czerwoną paprykę pokroić na plasterki. Smażyć, aż będą miękkie na połowie oliwy z oliwek. Wątróbki odsączyć z marynaty i oprószyć kolendrą, kminkiem i pieprzem. Rozgrzać pozostałą oliwę z oliwek i olej arachidowy. Podsmażyć wątróbki. Wsypać: cebulę, paprykę i strączki groszku. Wlać marynatę. Zmniejszyć ogień. Smażyć 3 minuty. Posypać sezamem. Od razu podawać.

