Reklama
Składniki:

- 80 g suszonych borowików
- pół kostki masła
- sól
- pieprz

Czekoladowa pianka:

- 50 ml śmietanki 30%
- 10 dkg cukru
- 40 g ciemnej czekolady (50% kakao)
- biako
- szczypta pieprzu

Reklama
Przygotowanie:

1. Namoczyć grzyby na 12 godzin w litrze zimnej wody. Odcedzić, pokroić w paski i zalać 1,2 l wody. Gotować na wolnym ogniu 3 godziny.

2. Wyjąć grzyby, wywar przecedzić przez gazę, dodać maso, sól, pieprz.

3. Składniki pianki wlać do syfonu, wkręcić nabój; masa ma być ciepła. Wycisnąć porcję pianki na zupę wlaną do talerza.

Przepis poleca Henryk Nieciejowski, twórca menu obiadów czwartkowych w restauracji Belvedere

Reklama

Restauracja Belvedere – Łazienki Królewskie
Warszawa, ul. Agrykoli 1,
tel. 022 55 86 700

Reklama
Reklama
Reklama