Reklama
Składniki:

50 dag mięsa cielęcego bez kości,
1 szklanki. grubej białej fasoli,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 szklanki bulionu z kostki,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka masła,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Opłukać fasolę. Moczyć 12 godzin. Ugotować do miękkości, w tej samej wodzie, w której się moczyła. Odcedzić. Umyte i namoczone mięso mięso oczyścić z błon i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Podsmażyć. Mięso i warzywa przełożyć do rondla. Wlać bulion i dodać masło. Dusić przez pół godziny pod przykryciem. Wsypać fasolę. Oprószyć tymiankiem. Zamieszać. Dusić przez 10 minut. Mąkę połączyć z trzema łyżkami zimnej wody, wlać do gulaszu. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wlać śmietanę. Dodać pieprz i sól do saku.

Reklama
Reklama
Reklama