Cielęcina ze śliwkami
Mięso, zarówno surowe, jak i upieczone, usmażone, ugotowane lub uduszone, krój zawsze w poprzek włókien.

Opublikowano: 29.05.2019, 16:46
Reklama
Składniki:
- 1,2 kg cielęciny
- 20 dag suszonych śliwek bez pestek, najlepiej kalifornijskich
- ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 2 łyżki masła
Reklama
Sposób wykonania:
Cielęcinę opłukać, osuszyć, śliwki umyć, osączyć. Długim, wąskim nożem zrobić w mięsie otwór, włożyć śliwki. Ząbek czosnku obrać, rozetrzeć z solą i pieprzem, natrzeć mięso, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce (można na dłużej).
Reklama
Ułożyć mięso na natłuszczonej blasze, obłożyć wiórkami masła, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut w temp. 180°C, skrapiając sosem.
Reklama
Reklama
Reklama