Cielęcina z marchewką to pyszne i delikatne danie. Spróbuj sama!
Cielęcina z marchewką to idealna propozycja na odświętny obiad dla całej rodziny. Cielęcina jest jednym z najdelikatniejszych mięs, a odpowiednio doprawiona to po prostu majstersztyk!
Opublikowano: 25.05.2008, 12:49
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 60 dag cielęciny bez kości,
- cebula,
- 40 dag marchewki,
- pół litra rosołu warzywnego,
- 3 łyżki mąki,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- natka pietruszki,
- biały pieprz,
- sól.
Reklama
Przygotowanie:
- Obrać marchewkę i pokroić w cienkie plasterki. Roztopić łyżkę masła. Wsypać marchewkę. Lekko poddusić.
- Wlać połowę gorącego rosołu. Dodać pozostałe masło. Dusić 25 minut na małym ogniu.
- Umyte mięso pokroić na kawałki. Posypać mąką i białym pieprzem. Podsmażyć. Wyjąć z patelni.
- Obrany czosnek posiekać. Obrać cebulę i posiekać. Przysmażyć razem z cebulą.
- Wsypać z powrotem mięso. Wlać pozostały rosół. Posolić. Dusić pół godziny.
- Marchewkę posolić. Wymieszać z łyżką mąki. Zagotować. Mięso posypać posiekaną natką.
Reklama
Reklama
Reklama