Cielęcina w wiśniowym sosie

Opublikowano: 28.11.2007, 11:19
Reklama
Składniki:
- 1 kg cielęciny, np. łopatki lub sznyclówki
- sól u świeżo mielony biały pieprz
- słoik wiśni bez pestek w soku własnym
- po 2 łyżki masła i oleju
- melon
- liście mięty
Reklama
Przygotowanie:
Opłukane mięso osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, zwinąć, obwiązać nicią, odstawić na kilka godzin. Ułożyć na natłuszczonej blasze, skropić masłem rozpuszczonym z olejem. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 190°C, piec ok. 1 godz., ułożyć na plastrach melona, posypać miętą. Wiśnie odcedzić z soku, sok przyprawić solą, pieprzem i octem. Można dodać łyżkę gęstej śmietany lub twarożku, podawać do mięsa.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama