Reklama
Składniki:

2 kg cielęciny bez kości (górka lub udziec),
cytryna,
2 łyżki masła,
2 łyżki smalcu,
szklanka białego wytrawnego wina,
ćwierć szklanki bułki tartej,
2 pęczki natki pietruszki,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Cytrynę wyszorować i sparzyć. Sok wycisnąć a skókę zetrzeć. Oczyszczone mięso polać wrzątkiem, natrzeć skórką cytrynową i połową soku. Zawinąć folią. Wstawić do lodówki na 60 minut. Po czym natrzeć solą. Brytfankę wysmarować smalcem. Przełożyć mięso. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Co jakiś czas polewać winem i wodą. Na maśle zarumienić bułkę. Wlać resztę soku z cytryny. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Wsypać posiekaną natkę. Wlać łyżkę wina. Brytfankę wyjąć z piekarnika. Mięso ponacinać. W miejsce nacięć włożyć farsz. Oprószyć bułką tartą. Polać sosem, który wytworzył się podczas pieczenia. Piec 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama