Cielęcina w sosie winnym

Opublikowano: 21.03.2008, 10:12
Reklama
Składniki:
pół kilo cielęciny bez kości,
350 ml wytrawnego białego wina,
350 ml wody,
5 dag pietruszki,
5 dag marchwi,
5 dag selera,
15 dag cytryn,
2 żółtka,
25 ml oliwy,
cukier,
sól,
pieprz,
tymianek,
jałowiec,
sok z cytryny,
ziele angielskie,
goździki.
Reklama
Przygotowanie:
Obrane i umyte warzywa pokroić w paski. Umyte i sparzone cytryny obrać i pokroić w półplasterki. Z umytego mięsa zdjąć błonę. Obłożyć warzywami i cytryną i pozostawić w lodóce na dobę. Potem zalać wodą i winem. Przyprawić. Ugotować na małym ogniu. Ostudzić w wywarze. Mięso wyjąć i pokroić w ukośne porcje. Ułożyć na półmisku. Przecedzić wywar. Dodać żółtka. Przyprawić. Ubijać na parze do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dodać oliwę. Ciągle mieszać. Dodać przyprawy do smaku. Polać męso.
Reklama
Reklama
Reklama