Reklama
Składniki:

- 4 steki z cielęciny grubości 1 cm
- 5 cienkich plasterków wędzonego boczku
- duża cebula
- 1/2 szklanki białego wina
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1/2 szklanki kremówki
- 3 łyżki musztardy dijon
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- płaska łyżka mąki
- łyżka świeżych listków tymianku
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Mięso natrzyj pieprzem i obsmaż na maśle i oleju. Przełóż na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podduś pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę oraz pokrojony w paseczki boczek. Oprósz całość mąką, wlej wino i bulion. Wymieszaj i duś, aż połowa płynu odparuje.

Reklama

2. Dodaj musztardę, tymianek, wlej śmietanę i włóż mięso. Duś pod przykryciem na średnim ogniu ok. 10 min, aż mięso zmięknie. W razie potrzeby oprósz potrawę solą. Podawaj z warzywami z wody.

Reklama
Reklama
Reklama