Cielęcina w grzankach

Opublikowano: 23.11.2007, 09:41
Reklama
Składniki:
- 1 kg cielęciny bez kości
- 0,5 litra mleka
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1 bułka wrocławska
- 2 jajka
- olej
Reklama
Przygotowanie:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, delikatnie rozbić, do miski wlać mleko, włożyć pokrojone mięso, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i białym pieprzem. Bułkę pokroić w drobną kostkę, patelnię rozgrzać, nie natłuszczać, wsypywać część grzanek, aby pokrywały dno, wysuszyć na małym ogniu, nie dopuszczając do zarumienienia. Jajka roztrzepać, maczać mięso, obtaczać w grzankach, kłaść na rozgrzany na dużej patelni tłuszcz, obsmażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu, aby grzanki się nie przypaliły, dosmażyć.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama