Reklama
Składniki:

- 1 kg cielęciny bez kości
- 0,5 litra mleka
- sól
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1 bułka wrocławska
- 2 jajka
- olej

Reklama
Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na plastry, delikatnie rozbić, do miski wlać mleko, włożyć pokrojone mięso, odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Wyjąć, osuszyć, oprószyć solą i białym pieprzem. Bułkę pokroić w drobną kostkę, patelnię rozgrzać, nie natłuszczać, wsypywać część grzanek, aby pokrywały dno, wysuszyć na małym ogniu, nie dopuszczając do zarumienienia. Jajka roztrzepać, maczać mięso, obtaczać w grzankach, kłaść na rozgrzany na dużej patelni tłuszcz, obsmażyć z obu stron na niezbyt dużym ogniu, aby grzanki się nie przypaliły, dosmażyć.

Reklama

Źródło: "Przyjaciółka"

Reklama
Reklama
Reklama