Cielęcina nadziewana
Delikatne mięso, kuszące smakiem i aromatem.

Opublikowano: 27.01.2014, 09:30
Reklama
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 1,5 kg cielęciny zadniej
- 2 duże cytryny
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 szklanka wina białego
- 4 plastry słoniny
- tymianek
- 6 łyżek oleju
Reklama
Przygotowanie:
1. W opłukanym mięsie zrób kieszonkę lub rozkrój na płat.
2. Natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem, odstaw do lodówki na 3 godziny.
3. Cytryny bardzo dokładnie umyj, sparz, pokrój w plastry.
4. Mięso nadziej cytrynami.
5. Bardzo dokładnie obwiąż tworząc zgrabną pieczeń, obsmaż na oleju, ułóż w foremce, obłóż plasterkami słoniny.
6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz półtorej godziny, podlewając co jakiś czas winem oraz powstałym sosem.
7. Na 20 minut przed końcem pieczenia zdejmij słoninę, mięso polej rozpuszczonym masłem i posyp tymiankiem.
Reklama
Reklama
Reklama