Cielęcina na pomarańczowo

Opublikowano: 13.08.2008, 16:46
Reklama
Składniki:
4 kotlety cielęce,
5 pomidorów,
225 ml marmolady pomarańczowej,
1 pęczek szczypiorku,
pół szklanki rosołu,
4 łyżki wytrawnej sherry,
2 łyżki smalcu i oleju,
2 łyżki mąki.
Reklama
Przygotowanie:
Kotlety natrzeć solą i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Rozetrzeć marmoladę pomarańczową z sherry, posmarować mięso. Zagotować pozostały tłuszcz z rosołem. Rozetrzeć mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody, zagęścić sos. Posolić. Popierzyć. Ze sparzonych wrzątkiem pomidorów usunąć skórkę. Pokroić na ćwiartki. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić do smaku. Wsypać do sosu. Polać mięso. Posypać zieleniną.
Reklama
Reklama
Reklama

