11 przepisów na cielęcinę duszoną, pieczoną, gulasz i sznycle. Oto sprawdzone przepisy na cielęcinę dla dorosłych i dla dzieci
Przepisy na cielęcinę pozwalają przygotować niezwykle delikatną i soczystą cielęcinę duszoną. Z kolei sznycle to pyszne i delikatne cielęce kotlety, a pieczeń jest wykwintnym daniem na niedzielny lub odświętny obiad. Przygotowanie większości dań nie zajmie dłużej niż 90 minut, w dodatku cielęcina to najzdrowsze z czerwonych mięs, więc warto po nie sięgać.

Najwięcej przepisów na cielęcinę to dania duszone. I nie ma się co dziwić – tak delikatne mięso idealnie nadaje się do takiej obróbki, która wydobywa z niego aromat i smak. Ale duszenie to nie jedyna możliwość. Fantastyczna jest np. pieczeń cielęca, a gulasz jest po prostu wyśmienity. Zachęcamy też do wypróbowania przepysznych sznycli cielęcych, które wymagają tylko odrobiny soli i pieprzu.
Spis treści:
- 6 przepisów na cielęcinę duszoną
 - Cielęcina – przepis na obiad (pieczeń z cielęciny)
 - Gulasz z cielęciny – prosty przepis
 - Cielęcina dla niemowlaka – przepis
 - Sznycle z cielęciny
 
	6 przepisów na cielęcinę duszoną
Poniżej aż 6 przepisów na duszoną cielęcinę. To bardzo popularny sposób jej przygotowania. Jednak dusić można w różny sposób, różne przyprawiając. Wypróbuj, która wersja odpowiada ci najbardziej. I pamiętaj, że to nie wszystkie możliwości. Jest np. cielęcina duszona z pomarańczami albo cielęcina duszona z jabłkami.
Przepis na cielęcinę duszoną w sosie własnym
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
 - 3 marchewki,
 - 1 por,
 - 100 ml bulionu warzywnego,
 - 1 łyżeczka mąki,
 - olej roślinny,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso cielęce umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Oczyść ze zbędnych nitek tłuszczu. Dopraw pieprzem.
 - Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju roślinnego. Przełóż do garnka i zalej wcześniej podgrzanym bulionem warzywnym.
 - Duś pod przykryciem przez około 40 minut (do miękkości).
 - Dorzuć wcześniej pokrojone w mniejsze kawałki marchewki i pora. Duś przez dodatkowe 15 minut.
 - Sos zagęść łyżeczką mąki.
 - Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z gotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.
 

Przepis na cielęcinę duszoną w maśle
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
 - 3 łyżki masła klarowanego,
 - 1 cebula,
 - 1 liść laurowy,
 - 3 ziarnka ziela angielskiego,
 - 1 ząbek czosnku,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Oprósz solą i pieprzem.
 - W garnku rozgrzej masło i podsmaż mięso.
 - Dorzuć cebulę, czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Podsmażaj kolejne 5 minut.
 - Po tym czasie, duś pod przykryciem przez około 60 minut.
 - Cielęcinę duszoną na maśle podawaj z kopytkami lub pieczonymi ziemniakami.
 
Duszona cielęcina w sosie śmietanowym
Składniki:
- 500 g mięsa cielęcego,
 - 100 ml śmietany 18%,
 - 100 ml bulionu warzywnego,
 - 3 marchewki,
 - 1 cebula,
 - 3 ziarnka ziela angielskiego,
 - 1 liść laurowy,
 - olej roślinny,
 - 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
 - 1 łyżeczka mąki pszennej,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso cielęce dokładnie umyj i podziel na mniejsze kawałeczki.
 - Podsmaż w garnku na oleju przez około 2-3 minuty.
 - Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmaż kolejne 2 minuty.
 - Całość zalewaj bulionem warzywnym. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, gałką, solą i pieprzem.
 - Pokrój marchewkę i wrzuć do reszty składników.
 - Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
 - Na sam koniec dodaj śmietanę, łyżeczkę mąki pszennej i zagotuj. Po 5 minutach zdejmij z ognia.
 - Podawaj z puree ziemniaczanym i marchewką z groszkiem.
 
Cielęcina duszona w czerwonym winie
Składniki:
- 500 g cielęciny bez kości,
 - 100 g mąki pszennej,
 - 2 cebule,
 - 3 ząbki czosnku,
 - 3 marchewki,
 - 200 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina,
 - 100 ml bulionu warzywnego,
 - 1 puszka pomidorów w całości,
 - 1 liść laurowy,
 - 3 ziarenka ziela angielskiego,
 - olej roślinny,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, osusz, pokrój w grubą kostkę i obtocz w mące.
 - Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso przez około 7-8 minut (możesz to robić partiami).
 - Podsmażoną cielęcinę przełóż do żaroodpornego naczynia.
 - Dorzuć przekrojone na pół cebulę, obrany czosnek i pokrojoną w mniejsze kawałki marchewkę.
 - Całość zalej bulionem, dodaj pomidory i przyprawy.
 - Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.
 
Cielęcina duszona z warzywami
Składniki:
- 500 g cielęciny,
 - 2 średnie cebule,
 - 2 papryki,
 - 3 marchewki,
 - 10 pieczarek,
 - papryka słodka w proszku,
 - 100 ml bulionu warzywnego,
 - olej roślinny,
 - 1 łyżeczka mąki pszennej,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Cielęcinę umyj, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki.
 - Oprósz mąką i podsmaż na rozgrzanym oleju.
 - Dopraw pieprzem oraz słodką papryką w proszku.
 - Papryki, marchewki i cebule pokrój w kostkę i razem z pieczarkami dodaj do mięsa.
 - Całość zalej bulionem.
 - Duś pod przykryciem przez około 60 minut do miękkości.
 - Tak przygotowaną duszoną cielęcinę podawaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami.
 

fot. Cielęcina duszona z warzywami/ iStock, lilechka75
Przepis na cielęcinę duszoną w plastrach
Składniki:
- 750 g cielęciny,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 2 cebule
 - olej roślinny,
 - sól i pieprz do smaku.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso umyj, oczyść i osusz.
 - Mięso natrzyj olejem, dopraw pieprzem z każdej strony i przełóż do naczynia żaroodpornego.
 - Czosnek obierz, a cebulę pokrój w grube pióra i dodaj do mięsa.
 - Naczynie nakryj folią aluminiową i piecz przez 90 min w 180 stopniach Celsjusza.
 - Aby mięso miało bardziej intensywny smak, możesz zamarynować je dzień wcześniej i wstawić do lodówki.
 - Duszoną cielęcinę w plastrach podawaj z ziemniaczanym puree i buraczkami.
 
	Cielęcina – przepis na obiad: pieczeń
Oto wykwintne danie z cielęciny. Pieczeń z cielęciny jest delikatna, kruchutka i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad z cielęciny, albo na specjalną okazję. Najlepiej przygotować pieczeń dzień wcześniej, aby schłodziła się rzez noc, wtedy będzie można ją sprawnie pokroić w plastry i nie będzie się rozpadać w czasie krojenia.
Składniki:
- 1 kg cielęciny zadniej w jednym kawałku,
 - łyżka rozmarynu lub tymianku,
 - 5 ząbków czosnku,
 - 2 liście laurowe,
 - 4 ziela angielskie,
 - 4 ziarenka pieprzu,
 - ok. szklanki bulionu warzywnego,
 - sól, pieprz,
 - łyżeczka mąki.
 
Sposób przygotowania:
- Wstaw piekarnik na 170 stopni, włączając grzałkę górną i dolną.
 - Mięso opłucz i dobrze osusz czystą ściereczką kuchenną.
 - Wlej trochę oleju na patelnię i go rozgrzej. Zrumień mięso na patelni z każdej strony.
 - Przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj przyprawy, wlej bulion, aby sięgał ok. 3 cm powyżej dnia i zamknij pojemnik przykrywką.
 - Wstaw pieczeń do nagrzanego piekarnika na ok. 2,5 godziny. Przez ten czas sprawdzaj, czy nie trzeba uzupełnić bulionu, możesz też pieczeń w połowie pieczenia obrócić.
 - Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, wystudź, przełóż do garnka i wstaw na noc do lodówki.
 - Następnego dnia pokrój pieczeń na plastry.
 - Przelej resztki bulionu ze wszystkimi „smaczkami” z pojemnika żaroodpornego do sporego garnka. Wyjmij liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zagrzej bulion. Łyżeczkę mąki rozrób w pół szklanki ciepłej wody i wlej do bulionu. Zagotuj, mieszając. Włóż plastry pieczeni do sosu i całość zagrzej na małym ogniu.
 - Podawaj pieczeń, układając jej plastry na półmisku i polewając sosem.
 

	Gulasz z cielęciny – prosty przepis
Łatwy w przygotowaniu i smaczny gulasz z cielęciny. Najlepiej smakuje z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Jeśli przygotujesz go z większą ilością wody i dodasz do niego ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, uzyskasz fantastyczną zupę gulaszową.
Składniki:
- 0,5-0,7 kg cielęciny,
 - 2 średnie marchewki,
 - 2 średnie czerwone cebule,
 - 1 czerwona papryka,
 - łyżka masła klarowanego,
 - 2 listki laurowe,
 - łyżeczka pieprzu ziołowego,
 - łyżeczka soli,
 - łyżeczka słodkiej papryki mielonej,
 - łyżeczka suszonej bazylii,
 - łyżeczka mielonego imbiru,
 - łyżeczka suszonego oregano,
 - 2-3 łyżki mąki pszennej,
 - świeża kolendra do podania.
 
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w kostkę i obtocz w mące.
 - Rozgrzej na głębokiej patelni masło i obsmaż na nim mięso na rumiany kolor.
 - Wlej na patelnię szklankę wody, dodaj przyprawy, przykryj i duś na małym ogniu przez ok. godzinę.
 - W międzyczasie obierz marchewkę i cebulę, pokrój marchew w kostkę lub w plasterki, a cebulę w piórka. Paprykę wydrąż i pokrój w paseczki.
 - Wrzuć warzywa do mięsa, zamieszaj i duś jeszcze 10 minut.
 - Podawaj oprószony posiekaną kolendrą.
 

	Cielęcina dla niemowlaka – przepis
Ten delikatny gulasz cięleco-warzywny można podawać już od 7. miesiąca życia dziecka. Stopień rozdrobnienia mięsa i warzyw dopasuj do wieku i upodobań dziecka.
Składniki:
- 10-15 dag cielęciny,
 - marchewka,
 - korzeń pietruszki,
 - ziemniak,
 - kilka małych różyczek kalafiora,
 - mały kawałek selera,
 - natka pietruszki,
 - łyżka oliwy.
 
Sposób przygotowania:
- Opłukaną cielęcinę wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 30 minut.
 - Warzywa obierz i zetrzyj na tarce.
 - Wyjmij mięso na deskę do krojenia, a starte warzywa wrzuć do wody, w której gotowało się mięso.
 - Cielęcinę drobno pokrój i ponownie wrzuć do garnka.
 - Całość gotuj do miękkości i zdejmij z ognia.
 - Posiekaj natkę i dodaj ją do potrawy razem z łyżką oliwy. Całość zamieszaj.
 - Podawaj z kaszą jaglaną.
 
	Sznycle z cielęciny
Można je przygotować w wersji z panierką z tartej bułki, ale można zrezygnować z panierowania, jeśli ktoś chce oszczędzić trochę kalorii.
Składniki:
- 4 plastry cielęciny, najlepiej z udźca,
 - jajko,
 - pieprz cytrynowy,
 - sól,
 - 3 łyżki tartej bułki,
 - olej rzepakowy do smażenia,
 - natka pietruszki do dekoracji.
 
Sposób przygotowania:
- Plastry cielęciny rozbij – rób to dość delikatnie, aby nie podziurawić mięsa.
 - Z obu stron mięso oprósz pieprzem i solą.
 - Namaczaj każdy plaster z osobna w rozbełtanym jajku, a następnie obtaczaj w tartej bułce.
 - Rozgrzej na patelni olej i zmniejsz nieco ogień.
 - Smaż sznycle z każdej strony na złoto.
 - Podawaj oprószone siekaną natką pietruszki.
 

	Czytaj także:
Proste dania lekkostrawne w 15-20 minut – 8 przepisów
Dania jednogarnkowe z kaszą – 19 pomysłów
Co zrobić z mięsa mielonego? 4 świetne przepisy

