Cielęca wątróbka z cytryną

Opublikowano: 03.06.2008, 13:01
Reklama
Składniki:
50 dag wątróbki cielęcej,
2 cytryny,
1 cebula,
1/2 szklanki bulionu z kostki,
łyżka posiekanej zieleniny,
ząbek czosnku,
10 dag kwaśnej śmietany,
łyżka mąki,
łyżka oleju,
sól,
pieprz,
cukier.
Reklama
Przygotowanie:
Wątróbkę pokroić w plastry. Cebulę i czosnek obrac i posiekać. Wątróbkę obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Wyjąć. Posilić. Popierzyć. Trzymać w ciepłe pod przykryciem. Obrane ze skórki cytryny podzielić na cząstki. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek. Mąkę rozprowadzić wystudzonym bulionem, dodać do cebuli i czosnku, zagotować. Do sosu wlać śmietanę, cząstki cytryny oraz zieleninę. Dodać przyprawy do smaku. Do sosu włożyć wątróbkę. Lekko podgrzać.
Reklama
Reklama
Reklama