Chrupiąca miodowa szynka z ananasem

Opublikowano: 28.07.2009, 15:50
Reklama
Składniki:
- 1,5 kg szynki bez kości, ze skórką
- 1,5 szklanki bulionu
- 1 puszka ananasa
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- goździki
- sól
- świeżo mielony biały pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Mięso opłucz, osusz, natnij ukośnie w kratkę, natrzyj solą i białym pieprzem, naszpikuj goździkami, ułóż na blasze.
2. Piecz mięso ok. 1 godz. 30 min w 200 st. C, podlewając gorącym bulionem, 20 min przed końcem pieczenia posmaruj szynkę miodem zmieszanym z cukrem, obłóż plastrami ananasa.
3. Pieczeń przełóż na półmisek, trzymaj w cieple.
Reklama
4. Do sosu z pieczenia wlej pół szklanki wody i syrop z owoców, wymieszaj, podaj w sosjerce.
Reklama
Reklama
Reklama