Reklama
Składniki:

2 filety z piersi kurczaka,
1 zmiażdżony ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
1 sałata rzymska.

Sos:
2 filety anchois,
4 łyżki oliwy z oliwek,
2 1/2 łyżki soku z cytryny,
l/2 łyżeczki soli,
l/4 łyżeczki pieprzu,
1 lekko ścięte jajko,
szczypta mielonej gorczycy,
1 łyżeczka sosu Worcestershire,
l/4 szklanki parmezanu,
1 szklanka grzanek czosnkowych,
wiórki parmezanu do dekoracji.

Reklama
Przygotowanie:

Pozbyć się błonek z fuletów. Wymieszać czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny, polać mięso, przykryć i marynować w lodówce przez pół godziny. Przypiekać nad ogniem filety przez 1 minutę z każdej strony, potem opiekać przez 3 minuty. Pozostawić na 5 minut, następnie pokroić w skośne plasterki o grubości pół centymetra. Oczyścić sałatę. Porozdzielać liście. Opłukać i osuszyć. Ciemniejsze liście podzielić na mniejsze kawałki, a jaśniejsze pozostawić w całości. Przykryć i włożyć do lodówki. Filety anchois rozgnieść z oliwą, a następnie sok z cytryny. Posolić. Popierzyć. Wlać lekko ścięte jajko, dokładnie wybierając białko. Wymieszać z gorczycą i sosem Worcestershire. Dodać liście sałaty, wymieszać delikatnie, ale starannie, równocześnie posypując startym parmezanem. Wsypać kawałki kurczaka i grzanki. Wymieszać. Udekorować całymi liśćmi sałaty i wiórkami parmezanu. Podawać od razu.

Reklama
Reklama
Reklama