Reklama
Składniki:

Na ciasto:
-1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól

Reklama

Na farsz:
- 20 dag wołowiny
- 10 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

1. 3/4 kg ziemniaków obierz, zetrzyj, odciśnij. Pozostałe ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, zmiel.

2. Mięso ugotuj, osącz, ostudź, przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z przesmażoną na oleju cebulką i jajkiem, dopraw.

Reklama

3. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i solą. Z ciasta formuj duże placki. Nadziewaj je farszem, formuj duże owalne kluski. Gotuj je ok. 25 min w osolonym wrzątku.

Reklama
Reklama
Reklama