Reklama
Składniki:
Na ciasto:
-1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- sól
Reklama
Na farsz:
- 20 dag wołowiny
- 10 dag wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. 3/4 kg ziemniaków obierz, zetrzyj, odciśnij. Pozostałe ziemniaki ugotuj w mundurkach. Obierz, zmiel.
2. Mięso ugotuj, osącz, ostudź, przepuść przez maszynkę do mielenia. Wymieszaj z przesmażoną na oleju cebulką i jajkiem, dopraw.
Reklama
3. Ziemniaki wymieszaj z jajkiem i solą. Z ciasta formuj duże placki. Nadziewaj je farszem, formuj duże owalne kluski. Gotuj je ok. 25 min w osolonym wrzątku.
Reklama
Reklama
Reklama